Çocukların Hayat Egzersizi: Oyun

Oyun, fiziki ve zihnî yeteneklerle sosyal uyumu ve duygusal olgunluğu geliştirmek maksadıyla yapılan ve zevk alınan faaliyetlerdir. Oyunun, oynayanların hepsini etki altında bırakan bir öğrenme süreci olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Oyunu, çocukların yeteneklerini fark ettiği, potansiyelini kullandığı, haz ve mutluluk kaynağı olan bütün gelişim alanlarını uyaran, yetenekleri kadar diğer duyu organlarını (dokunma, görme, koklama, işitme ve bazen de tat alma) ve duygularını harekete geçiren etkinliklerin tamamı diye de tanımlayabiliriz.

Ayrıca oyun, beslenme ve uyku kadar önemli bir ihtiyaçtır. Okul öncesi çocuklarının öğrenme yaşantısı genelde oyun tecrübelerine dayanır. Çocuklar oyun vasıtasıyla kolay ve kalıcı öğrenirler. Çünkü çocuklar oyun süresinde faaliyet içerisindedirler. Beş duyuları da aktiftir. Bedenleri kadar zihinlerini ve kelimeleri kullanırlar. Çünkü oyun hayat ile alakalı tecrübelerin kazanıldığı, rollerinin üstlenilerek dünyanın ve çevrenin algılandığı bir keşif sürecidir. Bu açıdan oyun bir öğrenme aracıdır ve her çocuğun kullandığı ayrı öğrenme dili vardır. Bu sebeplerden dolayı çocuk oyun oynamayı sever, bıkmadan usanmadan oynar.

Oyun hayata hazırlıktır

Çocuklar kendilerini oyunla daha rahat ifade edebildikleri için oyun, çocuğun lisanıdır. Oyunun çocuğa faydalarını okuyunca çocuklarımızla alakalı şikâyetlerimize oyunun ilaç olacağını fark edecek, çocuklarımızı televizyonun ve internetin başından hemen kaldıracaksınız. Çünkü oyunun çocuk için ciddi bir anlamı vardır. Beş duyusunu aktif olarak kullanmaktadır. Oyun çocukta üretkenliği arttırır. Çocuğun kendini tanımasını ve yeteneklerini keşfetmesini sağlar. Öğrenmede motivasyonu yüksek tutar. Ferdi ve ictimai ilişkileri güçlendirir. Beceri kazandırır ve yetenekleri geliştirir. Çocuğun kendine olan güvenini arttırır. Problem çözme becerisini geliştirir. Duygu ve düşünceleri ifade etme egzersizidir. Dikkati uzun süre uyanık tutma yeteneği kazandırır. Eğitimci, anne-baba ve çocuk arasında işbirliği başlatır. Bu kısım çocukların oyun oynamalarını teşvik için önemli. Ama çocukların oyunlarına dahil olmak da önemli.


21-11-202021-11-2020



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi